
Tamamlayıcı Trafik Sigortası İle Trafik Sigortanızı Güçlendirin! Kaza Sonrası Ekstra Güvenceyle Tanışın!
Trafik kazalarında karşı tarafa vereceğiniz maddi ve bedeni zararlar zorunlu trafik sigortanızda belirli limitlerle sınırlıdır. Araç bedellerinin yüksek olmasından dolayı bu limitler yetersiz kalacağı için çok ciddi maliyetlerle karşı karşıya kalabilirsiniz. Trafik sigortanızın limitinin yetmediği durumda tamamlayıcı trafik sigortası devreye girerek karşıya vereceğiniz maddi zararların kalan kısmını öder.
Ölüm ya da yaralanmalı bir kaza sonucu karşı tarafın açacağı manevi tazminatı trafik sigortanız ödemez. Tamamlayıcı trafik sigortanıza manevi tazminat teminatını ekleterek karşılaşacağınız büyük maliyetlerden kendinizi koruyabilirsiniz.
Bunun yanı sıra isteğinize göre ekleyebileceğiniz yol yardım (çekici) hizmeti, ikame araç, ferdi kaza ve hukuksal koruma gibi ek teminatlarla kendinizi daha kapsamlı bir güvenceye alabilirsiniz.
Tamamlayıcı Trafik Sigortası Nedir?
Tamamlayıcı trafik sigortası, zorunlu trafik sigortasının limitlerini aşan zararları karşılamaya yönelik ek bir sigorta türüdür. Sigortalıların trafik kazalarında maddi ve bedeni tazminat talepleri nedeniyle karşı karşıya kalabileceği ek maliyetleri önlemek amacıyla yapılır.
Zorunlu trafik sigortası, Karayolları Trafik Kanunu gereği tüm motorlu araç sahipleri için yaptırılması zorunlu olan bir sigorta türüdür ve sadece karşı tarafa verilen zararları belirli limitler dâhilinde karşılar. Ancak gerçekleşen kazalarda bu limitler yetersiz kaldığında, kaza sonucunda oluşan ek zararları cebinizden ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Örnek: İki aracın karıştığı trafik kazasında, kusurlu tarafın verdiği zarar 500.000 TL ise zorunlu trafik sigortası bu zarardan en fazla 300.000 TL’sini karşılar. Kalan 200.000 TL’lik fark ise sigortalı tarafından ödenmelidir. Tamamlayıcı trafik sigortası bu farkı karşılayarak, sigortalının büyük maddi kayıplar yaşamasını engeller. Ayrıca karşı tarafta yaralanan veya vefat eden biri varsa size manevi tazminat davası açabilirler. Manevi tazminat davalarından gelecek maddi sorumlulukları da sigortanıza eklettiğiniz limitlere kadar öder. Zincirleme kazalarda bu maliyetler çok daha fazla olacaktır.
Bu sigorta türü, kasko sigortası olmayan ancak zorunlu trafik sigortasının yetersiz kalabileceği durumlarda ek koruma isteyen araç sahipleri için önemli bir güvencedir. Kasko sigortasınız varsa trafik sigortanızın eksik kaldığı kısımlar kasko sigortanızda belirtilen limitlere kadar ödenir. Eğer trafik ve kasko sigortalarınızın limitleri yine de yetersiz kalıyorsa tamamlayıcı trafik sigortanız kalan kısmı satın aldığınız limitlere kadar ek ödeme sağlar.
Tamamlayıcı Trafik Sigortası Fiyatları
Tamamlayıcı trafik sigortasının fiyatı, sürücünün hasar geçmişi, zorunlu trafik sigortasındaki hasarsızlık indirim kademesi, aracın ve ruhsat sahibinin yaşı, aracın kullanım amacı ve seçilen teminatlara göre hesaplanarak belirlenir. Yıllık olarak yapılan bu sigorta, uygun fiyatlarla genellikle poliçe kapsamına göre 1.260 TL’den başlayan fiyatlarla yapılabilir.
Tamamlayıcı Trafik Sigortası Kapsamı
Tamamlayıcı trafik sigortası ana teminatlara ek olarak, sigorta şirketine göre farklılık gösterebilen ek teminatlarla sunulur. İşte tamamlayıcı trafik sigortasının sunduğu başlıca teminatlar:
- İhtiyari Mali Mesuliyet (IMM) Teminatı:
Kaza durumunda karşı tarafa vereceğiniz maddi zararları karşılar. Zorunlu trafik sigortasının limitlerinin yetmediği durumlarda tamamlayıcı trafik sigortanız bu teminatla karşı tarafa verdiğiniz zararı öder. Sigorta şirketlerine göre 1.000.000 TL’den başlayarak SINIRSIZ bedele kadar değişen limitleri seçebilirsiniz. Tamamlayıcı trafik sigortasını çoğu sigorta şirketi sadece otomobil ve kamyonet olan araçlar için yaparken sadece birkaç sigorta şirketi de minibüs, kamyon, çekici ve otobüs gibi ticari araçlara da tamamlayıcı trafik sigortası yapmaktır.
- Manevi Tazminat Teminatı:
Trafik kazalarında meydana gelen bedeni hasarları yani ölüm, yaralanma, sürekli sakatlık ve iş görememe gibi durumlarda karşı tarafın açacağı manevi tazminatı ödeyen çok önemli bir teminattır. Manevi tazminatı aynı zamanda varsa kasko sigortanızın içerisinde satın aldığınız limitlerine kadar öderken yetmediği durumlarda tamamlayıcı trafik sigortası devreye girerek eksik kalan kısmı öder. Kasko sigortasında bazı sigorta şirketleri manevi tazminat teminatını ihtiyari mali mesuliyet (İMM) teminatının belirli limitine kadar otomatik öderken bazı sigorta şirketlerinde de özellikle satın almanız durumunda geçerlidir. Sigorta şirketlerine göre 125.000 TL’den başlayarak SINIRSIZ bedele kadar değişen limitleri seçebilirsiniz.
Örneğin, bir kaza neticesinde vefat eden ya da sakat kalan kişinin gelir durumuna göre ödenecek manevi tazminat rakamları değişmektedir. Yani asgari ücretle çalışan birine ödeyeceğiniz tazminatla iş sahibi birine ödeyeceğiniz tazminat rakamı çok farklı olacaktır. Bu nedenle manevi tazminat teminatını alabileceğiniz en yüksek limitle satın almanızı önemle tavsiye ederiz.
- Yol Yardım Hizmetleri:
Aracınızın kaza ya da arıza yapması, lastiğinizin patlaması veya yakıtınızın bitmesi gibi durumlarda çekici hizmeti sağlanır. Yol yardım teminatını her sigorta şirketi sağlamamaktadır. Yol yardım teminatını almak istiyorsanız sigortacınıza bunu özellikle belirtmelisiniz. Yol yardım limitleri sigorta şirketlerine göre değişiklik gösterirken örnek teminatlar aşağıdaki tablodadır.
Hizmet Türü | Binek & Hafif Ticari Araçlar (Kasko Yardım Limitleri) | Ağır Ticari Araçlar (Kasko Yardım Limitleri) |
Aracın Çekilmesi | Poliçede belirtilen limitler dâhilinde | Poliçede belirtilen limitler dâhilinde |
Aracın Vinç ile Kurtarılması | Poliçede belirtilen limitler dâhilinde | Poliçede belirtilen limitler dâhilinde |
Oto Kapı Kilit Hizmeti | İşçilik Sınırsız | Hizmet verilmemektedir |
Lastik Değiştirilmesi Hizmeti | İşçilik Sınırsız – En yakın tamirciye nakil 1000 TL limit | Hizmet verilmemektedir |
Benzin Bitmesi Durumunda Aracın Çekilmesi | Yılda 2 Defa – En yakın benzinciye çekim | Hizmet verilmemektedir |
Şarjın Bitmesi Durumunda Aracın Çekilmesi | En yakın şarj istasyonuna poliçe limitleri dâhilinde çekilecektir | Hizmet verilmemektedir |
Aracın Emanet ve Muhafazası | 4* veya 3* otelde Maksimum 3 gece | Maksimum 3 Gün / 1.000 TL |
Seyahate Devam Etmek için Kiralık Araç | Sınırsız | Sınırsız |
Yedek Parça Temini ve Ulaştırılması Organizasyonu | Ulaşım 50 km İşçilik 1 saat | Sınırsız |
Aracın Teslim Alınması için Profesyonel Sürücü Hizmeti | Maksimum 2 Gün / Yılda 2 defa C Sınıfı | Hizmet verilmemektedir |
Daimi İkametgâha Dönüş veya Yolculuğa Devam Seyahati | Maksimum 7 Gün / 1.000 TL | Hizmet verilmemektedir |
Aracınızın kaza yapması durumunda çekici hizmetinden yaş sınırı olmaksızın faydalanabiliyorken, arıza durumlarında çoğu sigorta şirketinde araç yaşı sınırlaması vardır. Bu nedenle aracınızın yaşına göre size uygun sigorta şirketinin ürününü seçmeye dikkat etmelisiniz.
Yol yardım hizmetini bir çok sigorta şirketi taksi, dolmuş, uber, ve motosiklet gibi araçlar için sağlamamaktadır.
- Ferdi Kaza Teminatı:
Poliçede belirtilen aracınızın kullanımı sırasında, yalnızca sigortalı olarak yer alan kişiye Ferdi Kaza Sigortası Genel Şartları kapsamında ve poliçenizde belirtilen limitlere kadar vefat teminatı öder. (Sadece 18-65 yaş arasındaki kişiler için ödeme yapmaktadır) Ferdi kaza teminatını tamamlayıcı trafik sigortanızda sadece bazı sigorta şirketleri vermektedir. Eğer aracınızın kaskosu varsa ferdi kaza teminatıyla ilgili kasko sigortanızdan hizmet alabilirsiniz.
- İkame (Kiralık) Araç:
Seçiminize bağlı olarak bazı sigorta şirketlerinde tamamlayıcı trafik sigortanıza ikame araç hizmeti ekletebilirsiniz. Bu hizmet sadece kaza durumunda verilmekte olup arazı durumunda bu hizmetten faydalanamazsınız. Sigortanızı satın alırken ihtiyacınıza göre 3gün, 7gün ya da 14 gün olarak seçebilirsiniz. Ancak kasko sigortanız varsa ikame aracı 3 gün, 7 gün, 14 gün, 30 gün ya da onarım süresi boyunca olarak satın alabilirsiniz.
- Hukuksal Koruma:
Bu sigorta kapsamından doğan sigortalının hukuki haklarını korumak amacıyla, Motorlu Araca Bağlı Hukuksal Koruma ve Sürücü Hukuksal Koruma teminatları sağlanmaktadır. Bu teminatı sadece bazı sigorta şirketleri tamamlayıcı trafik sigortasına dâhil etmiştir. Eğer aracınızın kaskosu varsa hukuksal koruma teminatıyla ilgili kasko sigortanızdan hizmet alabilirsiniz. Sigortalının hukuki haklarını savunmak için yapılacak yasal işlemler ve giderler, poliçede belirtilen limitler dâhilinde karşılanır.
Kapsam Dâhilindeki Giderler:
- Avukatlık Ücreti: Poliçede belirtilen limitler dâhilinde avukat desteğiniz sağlanır.
- Mahkeme Masrafları: Dava açma ve savunma sürecinde oluşan giderleriniz belirtilen limitlere kadar karşılanır.
- Danışmanlık Ücreti: Hukuki danışmanlık hizmetleri için belirlenen oranda destek sağlar.
- İcra Masrafları: Hukuki haklarınızı korumak için yapılması gereken icra işlemleri belirlenen limitler dâhilinde karşılanır.
- Hakem Ücreti: Haklarınızı savunması amacıyla hakem heyetine başvurmanız durumunda ilgili masraflar belirtilen limitlere kadar karşılanır.
Muafiyet ve Şartlar:
- Sigorta kapsamında ödenecek tazminat tutarı üzerinden sigorta şirketlerine göre %10 ya da %25 muafiyet uygulanır.
- Sigortalının kasıtlı olarak neden olduğu hukuki uyuşmazlıklar teminat dışıdır.
Tamamlayıcı Trafik Sigortası Kapsam Dışında Kalan Durumlar
- Kendi Aracının Hasarı: Kendi aracındaki hasarlar yalnızca kasko sigortası tarafından karşılanır. Ancak Sadece ACNTURK Sigortanın sağladığı “tamamlayıcı trafik dar kasko” ürünündeki teminat ile karşı tarafın zorunlu trafik sigortası olmaması ve kazada kusurlu olması durumunda sizin kendi aracınıza gelecek zararlar zorunlu trafik sigortası limitlerine kadar ödenmektedir.
- Aile Üyelerinize Vereceğiniz Zararlar: Kusurlu olsanız dahi siz, eşiniz, çocuklarınız ve 1. dereceden akrabalarınıza vereceğiniz zararlar karşılanmamaktadır.
- Trafik Sigortası Olmaması: Zorunlu trafik sigortanız yoksa tamamlayıcı trafik sigortanız hiçbir ödeme yapmaz. Çünkü tamamlayıcı trafik sigortası zorunlu trafik sigortasındaki bedelleri tamamlayan bir sigorta türüdür.
- Değer Kaybı Talebi: Karşı tarafın aracının değer kaybı talepleri zorunlu trafik sigortanızdan belirli limitlere kadar ödenir. Tamamlayıcı trafik sigortanızın ya da kaskonuzun içerisindeki hiçbir teminat değer kaybı taleplerini karşılamaz.
- Araç Hak Mahrumiyeti Talebi (Araç Kiralama Bedeli): Çarptığınız kişi bir araç kiralar ya da kiralamasa dahi aracını kullanamadığı için oluşacak yol masraflarını sizden hak mahrumiyeti adı altında talep edebilir. Zorunlu trafik sigortanız, kasko sigortanız ya da tamamlayıcı trafik sigortanız karşı tarafın talep edeceği araç mahrumiyeti (araç kiralama ücreti) tazminatını ödemez
- Gelir Kaybı Talepleri: Gelir kaybı, kar kaybı, iş durması ve kira mahrumiyeti gibi talep edilen tazminatlar, dolaylı zararlar olması nedeniyle tamamlayıcı trafik sigortası, zorunlu trafik sigortası ya da kasko sigortası tarafından karşılanmaz.
- Kasıtlı Zararlar: Sigortalının kasıtlı olarak verdiği zararlar poliçe kapsamı dışındadır.
- Alkol ve Uyuşturucu Kullanımı: Kazaya sebebiyet veren sürücünün alkollü ya da uyuşturucu etkisi altında olması durumunda talep edilen zararlar karşılanmaz.
- Olay Yeri Terk: Kazadan sonra tutanak tutmadan olay yerini terk ederseniz zorunlu trafik sigortanız ve tamamlayıcı trafik sigortanız ödeme yapar. Ancak olay yerini terk ettiğiniz için asli kusurlu sayılacağınızdan sigorta şirketi yaptığı tüm ödemeleri sizden geri alınır.
- Yarış ve Tehlikeli Aktiviteler: Yarış, off-road kullanımı, ralli ve hız testleri gibi faaliyetler sonucu meydana gelen hasarlar teminat dışıdır. Sadece bir kaç sigorta şirketi %75 muafiyetle ödeme yapar.
- Doğal Afetler: Zorunlu trafik sigortalarında ve tamamlayıcı trafik sigortalarında deprem, sel, fırtına gibi doğal afetler ödenmez.
- Beyana Aykırılık: Bazı sigorta şirketlerindeki tamamlayıcı trafik sigortasında aşağıdaki amaçlarla kullanılıyorsa meydana gelen her bir hasarda karşı tarafa toplam tazminat tutarından %75 kesinti yapılarak ödeme yapılmaktadır:
- Kiralık Araçlar: Uzun/kısa süreli veya sözleşme karşılığı kiralanan araçlar.
- Ortak Kullanım Araçları: Bireylerin kişiden kişiye araç kiralama uygulamaları.
- Siyasi Parti Araçları: Siyasi partiler tarafından kullanılan her türlü araç.
- Yolcu Taşımacılığı Amaçlı Kullanım: Şehir içi minibüs, midibüs, hatlı dolmuş veya özel teşebbüse ait hatlı yolcu taşımacılığı yapan araçlar.
- Sürücü Kursu Araçları: Eğitim amaçlı kullanılan sürücü kursu araçları.
- Mobil Uygulama Tabanlı Taşımacılık: İnternet veya mobil uygulamalar aracılığıyla yapılan ticari yolcu ve yük taşımacılığı (örn. taksi, dolmuş, Uber vb.).
- Off-Road ve Yarış Araçları: Karayolu dışında off-road kullanımı, test araçları, hız yarışları, ralli ve benzeri spor etkinliklerinde kullanılan araçlar.
- Tadilat Görmüş Araçlar: Standart dışı modifikasyonlar ile fabrika çıkış amacından farklı şekilde kullanılan araçlar (örn. gezer mutfak, gezer lastik tamiri vb.).
- Sağlık ve Tehlikeli Madde Taşımacılığı: İlaç firmaları, ecza depoları, tekel ürünleri, tehlikeli madde depolama ve dağıtım faaliyetlerinde kullanılan araçlar.
- Ağır İnşaat ve Hafriyat Araçları: Karayolu, demiryolu, köprü, tünel, havalimanı, baraj gibi inşaat ve bakım çalışmaları için kullanılan hafriyat araçları.
Tamamlayıcı Trafik Sigortası Kimler İçin Uygundur?
Tamamlayıcı trafik sigortası trafiğe çıkan tüm araçlara önerdiğimiz bir sigortadır. Özellikle aşağıdaki riski fazla olan kişiler tamamlayıcı trafik sigortasını almalıdır:
- İlk defa araç alan ve trafik tecrübesi az olan kişiler
- Kasko sigortası olmayan ancak ek koruma isteyen kişiler
- Ekonomik durumu iyi olmayıp trafikte lüks araçlara vereceği zararları cebinden karşılamak istemeyen kişiler
- Sürekli trafikte olduğu için daha yüksek risk taşıyan minibüs, kamyon ve çekici gibi ticari araç sahipleri
- Bir araca çarptığında hususi araçlara kıyasla karşı tarafa daha yüksek maliyetli zarar verecek araçlar (çekici, kamyon, otobüs vb.)
Tamamlayıcı Trafik Sigortası ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
- Tamamlayıcı Trafik Sigortası nedir?
Tamamlayıcı Trafik Sigortası, zorunlu trafik sigortasının limitlerini aşan maddi ve bedeni zararları karşılayan, ayrıca manevi tazminatları da ödeyen bir sigorta türüdür. - Tamamlayıcı Trafik Sigortası fiyatları nasıl belirlenir?
Tamamlayıcı trafik sigortasının fiyatı, Sürücünün hasar geçmişi, Zorunlu trafik sigortasındaki hasarsızlık indirim kademesi, aracın ve ruhsat sahibinin yaşı, aracın kullanım amacı ve seçilen teminatlara göre hesaplanarak belirlenir. Yıllık olarak yapılan bu sigorta, uygun fiyatlarla genellikle poliçe kapsamına göre 1.260 TL’den başlayan fiyatlarla yapılabilir. - Tamamlayıcı Trafik Sigortası Avantajları nedir?
Zorunlu trafik sigortanızın yetmediği durumlarda karşı tarafa vereceğiniz maddi ve manevi zararları satın aldığınız limitlere kadar karşılayarak sizi büyük bir maliyetten korur. Maddi ve manevi tazminat teminatlarını sınırsız bedelle satın alabilirsiniz. Bunun yanı sıra isteğinize göre ekleyebileceğiniz yol yardım (çekici) hizmeti, ikame araç, ferdi kaza ve hukuksal koruma gibi ek teminatlarla kendinizi daha kapsamlı bir güvenceye alabilirsiniz.
4.Tamamlayıcı trafik sigortası ile kasko aynı şey mi?
Hayır. Kasko, sizin aracınıza gelen zararı karşılarken, tamamlayıcı trafik sigortası karşıya vereceğiniz maddi ve manevi zararı poliçeniz üzerindeki limitlere kadar öder.
- Tamamlayıcı trafik sigortası zorunlu mu?
Hayır, isteğe bağlı bir sigorta türüdür ancak zorunlu trafik sigortasının yeterli olmadığı durumlarda büyük avantaj sağlar. - Tamamlayıcı trafik sigortası hangi araçlara yapılır?
Genellikle hususi otomobiller ve kamyonetlere yapılır. Ancak minibüs, otobüs, kamyon ve çekici gibi ticari araçlara da tamamlayıcı trafik sigortası yapan sigorta şirketleri mevcuttur. - Primler neye göre hesaplanır?
Sürücünün hasar geçmişi, Zorunlu trafik sigortasındaki hasarsızlık indirim kademesi, aracın ve ruhsat sahibinin yaşı, aracın kullanım amacı ve seçilen teminatlara göre hesaplanarak belirlenir. - Tamamlayıcı trafik sigortası kasko yerine geçer mi?
Hayır geçmez. Kasko sigortası, aracınızı korur; tamamlayıcı trafik sigortası ise karşı tarafa verilen zararları tamamlar.
9.Minibüs aracıma tamamlayıcı trafik sigortası yaptırabilir miyim?
Evet yaptırabilirsiniz. Tamamlayıcı trafik sigortasını yaptırabileceğiniz sigorta şirketi sayısı sınırlıdır.
10.Otobüs aracıma tamamlayıcı trafik sigortası yaptırabilir miyim?
Evet yaptırabilirsiniz. Tamamlayıcı trafik sigortasını yaptırabileceğiniz sigorta şirketi sayısı sınırlıdır.
- Kamyon aracıma tamamlayıcı trafik sigortası yaptırabilir miyim?
Evet yaptırabilirsiniz. Tamamlayıcı trafik sigortasını yaptırabileceğiniz sigorta şirketi sayısı sınırlıdır.
12.Çekici (TIR) aracıma tamamlayıcı trafik sigortası yaptırabilir miyim?
Evet yaptırabilirsiniz. Tamamlayıcı trafik sigortasını yaptırabileceğiniz sigorta şirketi sayısı sınırlıdır.
- Hangi araçlar bu sigortadan faydalanabilir?
Genellikle hususi otomobiller ve kamyonetler faydalanabilir. Ancak minibüs, otobüs, kamyon ve çekici gibi ticari araçlara da tamamlayıcı trafik sigortası yapan sigorta şirketleri mevcuttur. - Tamamlayıcı Trafik Sigortası hangi teminatları içerir?
Karşı tarafa vereceğiniz maddi ve manevi zararlar başta olmak üzere satın almanız durumunda yol yardım (çekici) hizmeti, ikame araç, ferdi kaza ve hukuksal koruma teminatlarını içerir. - Sadece belirli teminatları seçebilir miyim?
İhtiyari mali mesuliyet (İMM) teminatı sabit olup limitlerini seçebilir, isteğinize göre manevi tazminat, yol yardım (çekici) hizmeti, ikame araç, ferdi kaza ve hukuksal koruma teminatlarını da ekletebilirsiniz. - Hasar durumunda nasıl bir süreç izlenir?
Öncelikle zorunlu trafik sigortanızın limitlerinin yettiği kısımlar ödenir. Sonrasında varsa kasko sigortanızdaki limitler kullanılır. Bu limitler yetersiz kalırsa ya da kasko sigortanız yoksa kalan tutar tamamlayıcı trafik sigortanızdaki limitler dâhilinde karşılanır.
Hasar anında, kaza tespit tutanağı veya resmi tutanak (polis veya jandarma zabıtı), kazanın oluş şeklini gösteren resimler, iki tarafında ehliyet ve ruhsat evraklarını temin etmeniz gerekmektedir. Bu belgelerle sigorta şirketine başvurarak hasar tazmin sürecini başlatabilirsiniz. - Tamamlayıcı Trafik Sigortası ile kasko sigortası arasındaki fark nedir?
Kasko sigortası, sizin aracınıza gelen zararı öder. Tamamlayıcı Trafik Sigortası, zorunlu trafik sigortasının yetmediği durumlarda karşı tarafa vereceğiniz zararı satın aldığınız limitler dâhilinde öder. - Poliçe süresi ne kadardır?
Poliçe süresi 1 yıldır ve isteğinize bağlı olarak her yıl yenilenmesi tavsiye ederiz. - Hasarsızlık indirimi bu sigorta için de geçerli midir?
Hayır, hasarsızlık indirimi bulunmamaktadır. Ancak bir sonraki yıl aynı sigorta şirketinden poliçenizi devam ettirmeniz durumunda ilk defa sigorta yaptıranlara göre daha uygun fiyatlarla poliçe yaptırabilirsiniz. - Tamamlayıcı Trafik Sigortası primleri nasıl belirlenir?
Sürücünün hasar geçmişi, Zorunlu trafik sigortasındaki hasarsızlık indirim kademesi, aracın ve ruhsat sahibinin yaşı, aracın kullanım amacı ve seçilen teminatlara göre hesaplanarak belirlenir.